TRENER
PERSONALNY
TRENER PERSONALNY
TRENER PERSONALNY
Od najdawniejszych czasów ludzie byli zależni od pożywienia. Jedzenie miało nam służyć w zaspokajaniu głodu i w przeżyciu. Jednak wydawać by się mogło, że takie znaczenie jedzenia dawno straciło już na wartości. Uważany za ojca współczesnej medycyny Hipokrates wypowiedział słowa: “Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Patrząc na dzisiejszy przemysł spożywczy ,oraz szeroko szerzący się konsumpcyjny styl życia wywnioskować można, że niewielka część społeczeństwa całego globu stosuje się do jego słów. By dotrzeć do pierwotnego znaczenia terminu „pokarm” niezbędne jest prześledzenie historii jedzenia, jego genezy, rozwoju i przede wszystkim sensu spożywania pokarmów.
Posiłki przestały mieć kluczowe znaczenie w ciągu dnia, a ludzie nie dzielą już swojego czasu według pór spożywania dań. Spożywają pokarmy o różnych porach, najczęściej w pośpiechu nie mówiąc już o wspólnie spożywanych posiłkach, które jeżeli w ogóle mają miejsce, towarzyszą jedynie doniosłym wydarzeniom jak święta religijne czy święta rodzinne. Wówczas to jedzenie odgrywa główną rolę, a gospodarze muszą dbać o to żeby stoły były cały czas obficie zastawione, a jedne dania zastępowane są kolejnymi. Jednak uwolnienie życia rodzinnego od rytmu posiłków znacznie obniżyło rangę sztuki kulinarnej. Sposób odżywiania jest dzisiaj zależny od rytmu pracy, a spożywanie wspólnych posiłków odbywa się, co najwyżej podczas tak zwanych lunchów na przerwie w pracy. Żywienie ma mieć charakter zbiorowy, przemysłowy i dietetyczny oraz ma spełniać kryterium taniości.
Jedzenie straciło swój „zdrowy” charakter, lub też, co wydaje się bardziej prawdopodobne, ludzie jako jego kreatorzy, stracili zdrowe podejście do kwestii żywienia.
Od najdawniejszych czasów ludzie byli zależni od pożywienia. Jedzenie miało nam służyć w zaspokajaniu głodu i w przeżyciu. Jednak wydawać by się mogło, że takie znaczenie jedzenia dawno straciło już na wartości. Uważany za ojca współczesnej medycyny Hipokrates wypowiedział słowa: “Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Patrząc na dzisiejszy przemysł spożywczy ,oraz szeroko szerzący się konsumpcyjny styl życia wywnioskować można, że niewielka część społeczeństwa całego globu stosuje się do jego słów. By dotrzeć do pierwotnego znaczenia terminu „pokarm” niezbędne jest prześledzenie historii jedzenia, jego genezy, rozwoju i przede wszystkim sensu spożywania pokarmów.
Posiłki przestały mieć kluczowe znaczenie w ciągu dnia, a ludzie nie dzielą już swojego czasu według pór spożywania dań. Spożywają pokarmy o różnych porach, najczęściej w pośpiechu nie mówiąc już o wspólnie spożywanych posiłkach, które jeżeli w ogóle mają miejsce, towarzyszą jedynie doniosłym wydarzeniom jak święta religijne czy święta rodzinne. Wówczas to jedzenie odgrywa główną rolę, a gospodarze muszą dbać o to żeby stoły były cały czas obficie zastawione, a jedne dania zastępowane są kolejnymi. Jednak uwolnienie życia rodzinnego od rytmu posiłków znacznie obniżyło rangę sztuki kulinarnej. Sposób odżywiania jest dzisiaj zależny od rytmu pracy, a spożywanie wspólnych posiłków odbywa się, co najwyżej podczas tak zwanych lunchów na przerwie w pracy. Żywienie ma mieć charakter zbiorowy, przemysłowy i dietetyczny oraz ma spełniać kryterium taniości.
Jedzenie straciło swój „zdrowy” charakter, lub też, co wydaje się bardziej prawdopodobne, ludzie jako jego kreatorzy, stracili zdrowe podejście do kwestii żywienia.
Bo kto nie lubi jeść ??🤷♂️
🍟🍕🍓🍏🥚🍗
Bo kto nie lubi jeść ??🤷♂️
🍟🍕🍓🍏🥚🍗
Strona wykorzystuje cookies.
Przebywając zgadzasz się z polityka prywatności. Regulamin strony.
Strona wykorzystuje cookies. Przebywając zgadzasz się z polityka prywatności. Regulamin strony.
Owca_Personalny Dla Każdego
Owca_Personalny Dla Każdego